Ilmoitukset
Naantalin Työväenyhdistyksen  kokous pidetään  valtuuston maanantaisia kokouksia edeltävänä sunnuntaina klo 18.00   Naantalin Työväentalolla (Kaivokatu 20)   
 Seuraava kokous 9.9.2012
 
Kaupunginvaltuuston seuraava 2012 kokouspäivä on 10.9.2012 

Yhteinen Naantali -tiedote

KirjoituksiaKatso Saaristo-Naantalin kunnallisvaaliehdokkaat

Ilkka Kantola - Klikkaa ja Osallistu!

Naantalin ty�v�enyhdistys 110 vuotta

Etusivu

 

AIEMMAT TIEDOTTEET 2009
« TAMMI HELMI MAALIS HUHTI TOUKO KESÄ HEINÄ ELO SYYS LOKA MARRAS JOULU »
 

Vinkki kesäjutuksi: Hurjastelu on meluisaa ja vaarallista

Musiikki melusta vielä koskien vanhankaupungin rantaa. Lontoon Heathrowin kentältä lähtee n. minuutin väliajoin koneita ilmaan ja yksi nousukiito ylittää Windsorin linnan melko matalalta, ja jyly on melkoinen. Kuninkaalliset ja linnan väki ehdottivat Lontoon kaupunginvaltuustolle, että muutettaisiin kiitoradan suuntaa niin, että koneet eivät lennä suoraan linnan yli. Valtuusto kiitti kohteliaasti ja vastasi: Kuninkaalliset voivat siirtää linnansa mihin haluavat. Että se melusta joka häiritsee Kultarantaa. vr.

Turun Sanomissa  ja sen jälkeen Ilta Sanomissa  esille nostettu  rannan iltamusiikki sai  nimimerkki vr :n  laajentamaan näkökulmaa kansanyhteisökuningaskuntaan asti. Kansan valitsema presidentti ja kuningatar ovat eri kategorioissa.  TP Tarja Halonen on yritetty muiden toimesta asiaan sotkea, vaikka kukaan, jolle asia kuuluu, olekaan  mistään kommentteista kertonut.
Arvelen, että taustalla on kesäinen juttupula.  Ehkä on tavoiteltu tuollaista Lontoon tapaista tilannetta, eli aiheesta oli tarkoitus saada   suuri  otsikko  tyyliin Seis, seis nyt soitto vaatii  presidentti. Mutta ei sitä otsikkoa ihan perusteetta voi tehdä, ja niinpä aihe jäi suutariksi toistaiseksi.

Meidän nurkilla Mannerheiminkadulla musiikki ei ole häirinnyt.   Siedän paikan päällä musiikkia joten kuten, mutta liian kovana se ei ole viihdyttävää. Aika ajoin soittajilla ei näytä olevan suhteellisuuden tajua ja se jurppii. Mutta ei siitä pidä tehdä liiallisia johtopäätöksiä eikä siihen tarvitse presidentiltä apua hakea. Toiveita voi esittää suoraankin ilman lehtien otsikoita, jos tilanteen korjaamisesta on kyse. Uskon, että erilaisten näkökulmien väliltä voidaan löytää  sellainen kesäelämänmuoto, jonka lähes kaikki voivat sietää.

Vanhassa kaupungissa on vuosien varrella ollut erilaisia häiriötekijöitä, joista monet on hoidettu tai ne ovat hoituneet. Lapset vanhempien ja vanhemmat lasten seurassa takaa kohtuullisen menon, joka rauhoittuu vesperin aikoihin.
Sen sijaan moottoripyörät,  mopot,  jotkut autot muskeliveneistä ja muista vesiturhakkeista puhumattakaan aiheuttavat melusaastetta, johon liittyy pieni kauhun poikanen: Milloin rysähtää ja mitä siitä seuraa. Merellä tulee pahaa jälkeä eikä maallakaan vaaroja puutu.
Kaivokatu on liian hyvä kiihdytysajoon, Mannerheiminkatu ja muut kujat ovat liian kapeita ja risteykset vaarallisia. Kuparimäki saa moottorin ulvomaan ja Rakkaudenpolku saa vielä pölynkin nousemaan.
Ja huomatkaa, että että nyt on kyse  lain vastaisesta käyttäytymisestä ei omista näkemyksistä.  Eli jos lehdillä on juttupulaa ja resursseja, ja jos on halua saada parannausta epäkohtiin, niin liikennehurjastelun merellä ja maalla voisi saada kuriin muutamalla kuvallisella jutulla ja otsikolla. 

 

 

Tarkoituksen toimeemme, puuhaamme täällä

Viime vuoden kuntavaalien ja kuluvan vuoden aikana olen sanonut ääneen useille ja useasti  -  en siis vasta nyt nekrologina menevää muistaen -  että Martti Korhonen oli vakuuttavin puoluejohtaja niin tietämyksensä kuin sanomansa julkituojana. Hän on luultavasti sosialidemokraatti sisimmiltään, ja  kansandemokraatti vain  perimältään.

Hänen viakseen puolueen vaalitappion lukeminen on maailman yksinkertaistamista ja hänen seuraajansa Paavo Arhinmäen lähtökohta Esko Seppäsen ehdokkaana ei hyvää ennustanut. Hänen alla olevan reseptinsä on laaja-alaisuudessaan naurettavan mahdoton, yksinkertaisesti.

Arhinmäki julisti puolueensa pyrkivän vastaisuudessa keräämään kannatusta haastamalla poliittisen kentän kaikki laidat.
- Meidän on kerättävä ääniä vihreiltä olemalla oikeasti ekologinen, mutta myös sosiaalisen vastuun omaava puolue. Keskustalta edustamalla rehellisesti koko Suomea, demareilta olemalla oikeasti vasemmistolainen voima. Perussuomalaisilta edustamalla oikeasti köyhiä. Kokoomukselta tuomalla politiikkaan iloa. Kristillisiltä tarjoamalla ihmistä kunnioittavia arvoja ja RKP:ltä ajamalla aidosti kaksikielisyyttä ilman nurkkapatriotismia, Arhinmäki maalaili puheessaan. yle

 

Onnellisen sattuman vuoksi selailin vuoden 1969 kirjallista satoa ja lainaan tähän Kosti Sirosen Minä tulin tähän kaupunkiin runosta pari säettä:

Ja minä ajattelin
      miten suurta  oli olla olemassa
             ja katsella Martinsillan ruuhkaa kello 16
                       kun kaupunki palasi työstä.

>>>>>>> 

Ja vaikeinakin hetkinä
          kun kaikki langat ovat paenneet
              kun kaikki minusta kaukana
        olen uskonut lauluun,
                joka tavoittaisi ahdistuksen
         joka nostaisi raskaan pään
                ja saisi huulen hymyyn,
                    saisi kärsivän lämmön laineen
                            lyömään sydämen onteloissa
               saisi hieman ihmistä esiin,
          saisi tarkoituksen toimeemme,
                     puuhaamme täällä

 

 

 

Kohtaamisia

Merimaskun salmi on ahdas. Vastaantulija tai ohimenevä ovat lähellä.
Siinnä sitä tulee ajatelleeksi asioita ylöspäin katsoessaan ja aalloissa taiteillessa.

En tunne alenmuutta, en kateutta enkä myöskään paremmuutta pienen hiiilinieluni kanssa. 

 

Joskus aallot harmittavat, joskus taas ajattelen, että onkohan tuolla sisällä kuntosali tai laitteita, entä miten pienempi vastaantulija ajattelee? 
Sitten tulen miettineeksi, että perille tultaessa olemme taas tasoissa tai ehkä sittenkin olen aavistuksen verran paremmassa kunnossa ja ehkä olen janoisempi.

 

Kansanvaltaa nakertaa median kritiikitön valta

Tässä taannoin ennustin, että Paavo Lipponen mediakritikssään, joka kohdistui Hesarin toimitukseen tulee joutumaan vaikeuksiin. Ja niin on käynyt.  Systemaattisesti iskut tulevat milloin mistäkin. Viimeeksi tänään hänen Kiinan ympäristöpolitiikkaan liittyvät näkemys, että länsimaitten on mentävä teknologiallaan Kiinan hiilivoimaloihin, tuli lytätyksi:

Merkillisiä asenneviipeitä havaitsee kyllä edelleen siellä täällä. Hyvä esimerkki on suhtautuminen Kiinan ilmastopolitiikkaan. Entinen pääministeri Paavo Lipponen kiteyttää tämän (Chydenius 2/2009) kertomalla, että lännestä on siirrettävä voimavaroja Kiinan hiilivoimaloiden modernisointiin. Ei Kiina tarvitse tähän meidän rahaamme tai tietotaitoamme. Rahaa siellä on riittämiin, ja taitoa on ostettavissa – esimerkiksi Suomesta. Jos jotain puuttuu, niin halua ja tahtoa, ja niistähän me emme enää uskalla Kiinaa hoputtaa.

Voimavarojen siirrosta, kun suunnataan toimet sinne, missä ne tuottavat ympäristön kannalta parhaan tuloksen, on kysymys silloinkin , kun maksaja on Kiina. Ja se on perimmäinen kysymys,  jos asiaa ajattelee, mutta viisasteluun ja panetteluun sopii tyhmää näytteleminen tai sitten sellaisena oleminen  - Molempi pahempi.

Kyllä Loka Laitinen Massisen läksiäisissä oli oikeassa, kun sanoi, ettei päätoimittajilla ole enää sananvaltaa lehdissä.

Toinen juttu on tämä vaalirahoitusasia. Siinnä, kuten aikaisemmin olen todennut vihreät ovat temppelin harjalla. Hallitushan menee uusiksi, jos vihreät lähtevät. Mutta kun valta maistuu, niin minkäs teet. Ja nyt se on keksitty. Hautala ja Hassi asialle ja Hesarin etusivulle: Uudet vaalit. Molemmat tietävät, että uudet vaalit tulevat Suomeen vain pääministerin aloitteesta, eikä edes presidentti voi niitä määrätä. Joten asialla sopii leikitellä ja näytellä kovaa tyttöä.

Hautalan mielestä kohu osoittaa poliittisen järjestelmän moraalin rappiota ja rikoslain lahjontapykälien jälkeenjääneisyyttä.
"Puolueet ovat kekseliäästi tehneet tukiyhdistyksiä, joiden tarkoitus on ollut häivyttää vastaanotetun rahan alkuperää. Moraalisesti ne lähentelevät rahanpesulaitoksia."
Vihreiden tuore puheenjohtaja ja perjantaina työministerin tehtävät aloittanut Anni Sinnemäki toppuuttelee puoluetovereidensa vaatimuksia. Hänen mielestään ennenaikaisille vaaleille ei ole tarvetta.
"Seuraavat vaalit järjestetään joka tapauksessa vuonna 2011. Silloin äänestäjillä on tietoa vaalirahoituksesta ja sen luonteesta ehkä enemmän kuin koskaan aikaisemmin", Sinnemäki sanoo.
Sinnemäki ei halua ottaa kantaa Hassin epäilyksiin siitä, onko tiettyjen energiapoliittisten ikuisuusaiheiden, kuten ydinvoiman tai Vuotoksen ja Kollajan altaiden, taustalla vaalirahoituskytköksiä


Kun kaikki on myyty tai vaihdettu valtaan, pitää keskittyä vain mediapeliin, jossa vihreillä on ylivoimainen asema. Vallirahoitus ja median väärinkäyttö ovat aivan yhtä moraalittomia toimia. Ne ovat kansanvallan kannalta vaarallisia, koska juuri niiden avulla siis mainonnan tai vielä tehokkaammin tekstin kautta vaikutetaan ilman vastuuta. Tästä on kysymys ja tämä kaikki saa tapahtua, koska Suomessa ei ole median vahtikoiraa. Tarkoitan  - ei korppi korpin silmää puhkaise - eikä toimittaja toista toimittajaa kritisoi ja niinpä paise sen kun paisuu.
Taas on saavutettu vihreiden kannalta asetelma, johon pyritään: Me hyvät - muut pahat. Eikä kukaan puhu  polttavasta ongelmasta, kuten paisuvasta nuorisotyöttömyydestä, joka on vihreän työministerin aikana räjähtänyt käsiin. Vihreiden politiikka on aina ollut toisten motiivien epäilemistä. Heidän kohdallaan  aatteista ja vaatteista on jäänyt vaatteiden lisäksi muiden ylenkatsominen  ja ruokavaliot.

 

 

 

Luulo ei ole tiedon väärtti

Kannattus vaihtelee, mutta ei noudata median viitoittamaa tietä. Katso Ylen viimeiset Gallup-tiedot.

Luulo, että Keskustan kannattajat eivät ymmärtäisi hyvää tarkoittavaa pahaa , on väärä. On ollut ja on oleva.
Enkä harjoita makeaa jälkiviisautta, sillä Ilon pilaaja kirjoituksessani kirjoitin muutama päivä sitten:

Ilon pilaaja kirjotuksessani päädyin näkemykseen, että Matti Vanhasen muistamattomuus ei edes vahlehtelu johda muutoksiin. Kepu ja Kokoomus ei pidä toimintaa edes vääränä. Tarkoituksenmukaisuus pyhittää keinot ja vallahalussaan  Vihreät unohtavat periaatteet 
 

 

 

Kesän ihmeitä

                                                                                           

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Saaristomme on niin mielenkiintoisen erilainen. Auringonpaisteessa se hehkuu raikasta lämpöä, mutta kun - siitä ei nyt puhuta.
Taas on mahdollisuus nauttia ohrapirtelöä  tai muuta piristävää, kun tunnistaa vasemman puoleisen kuvan ottopaikan tai oikeanpuoleisen kohteen.

 

Valta vähemmistölle

Vaaleihin vielä kansanäänestys talon purkamisesta ja toriparkista, jolloin demokraattinen valta siirtyy vähemmistölle! raikku
 

Onko vaaleja liikaa?

Lista on uuvuttavan pitkä: eduskuntavaalit 1999 (68,3), EU-vaalit 1999 (31,4), presidentinvaalit 2000 ensimmäinen kierros (76,9), toinen kierros (80,2), kuntavaalit 2000 (55,8), eduskuntavaalit 2003 (69,6), EU-vaalit 2004 (41,1), kuntavaalit 2004 (58,6), presidentinvaalit 2006 ensimmäinen kierros (73,9), toinen kierros (77,2), eduskuntavaalit 2007 (67,9), kuntavaalit 2008 (61,3) ja EU-vaalit 2009 (40,3).
Listassa on lueteltu kaikki vaalit ja niiden äänestysprosentit kymmenen vuoden ajalta. Suomalaiset äänestäjät ovat tänä aikana päässeet – tai joutuneet – käymään vaaliuurnilla peräti 13 kertaa. Se on liian usein.
Äänestäjien väsyminen ja kyllästyminen näkyy jo äänestysprosenteissa. Vuosikymmenen alussa vaaleihin osallistuttiin vielä kohtuullisesti mutta loppupuolella äänestysprosentit ovat laskeneet – viime kuntavaaleja lukuun ottamatta.
 
xxx

Ainoa mahdollisuus on yhdistää eduskuntavaalit ja kuntavaalit. Ne pitäisi Ruotsin tapaan järjestää samana päivänä kahden lipun vaaleina, toisella äänestettäisiin kansanedustajaa ja toisella valtuutettua. Valtiollinen politiikka ja kuntapolitiikka ovat niin kytköksissä toisiinsa, että samat teemat sopisivat molempiin vaaleihin.
Yhdistetyistä vaaleista tulisi supervaalit, joihin puolueet ja ehdokkaat voisivat kunnolla keskittyä. Myös puolueiden tarjoamia vaihtoehtoja olisi mahdollista selkiyttää.
Hallitukselle ja eduskunnalle vaalittomat vuodet olisivat tervetulleita. Ministerit ja kansanedustajat voisivat keskittyä hallitsemiseen eli siihen työhön, johon heidät vaaleissa valitaan.
Demokratia ei vaalien yhdistämisestä kärsisi. Suomalaiset pääsisivät uurnille keskimäärin joka toinen vuosi. Tähän tahtiin äänestettiin 1980-luvulla, jolloin äänestämässä kävi selvästi suurempi osa äänioikeutetuista kuin nyt.
Sopiva vaalien yhdistämispäivä olisi vuonna 2015, jolloin eduskuntavaalijärjestelmää on tarkoitus muutenkin uudistaa. Nyt on oikea aika tarttua asiaan. HS 23.6.2009  Unto Hämäläinen

 

Yllä oleva lainaus on Hesarin politiikka-asiantuntija Unto Hämäläisen oivaltavasta kirjoituksesta. Vielä parempi juttu olisi, jos joskus oikein tosissaan nostettaisiin pitkät listat vaihtoehdoksi ja verrattaisiin Suomea Ruotsiin myös tältä kannalta.

Suomessa presidentin asema ja vaalitapa tulisi ottaa myös  tarkasteluun. Mauno Koivisto sanoi jotenkin, että jos nähdään näin paljon vaivaa presidentin valinnassa, pitäisi hänellä olla myös valtaa. Jos valtaa riisutaan pitäisikö vaalitapa muuttaa.
Lisäisikö jälkimmäinen vaihtoehto muiden vaalien kiinnostusta?
Ajatelkaapa sitten vielä sitä, että tähän palettiin on ehdotettu lisättäväksi vielä maakunnalliset vaalit.

Siis vaalit ja vaikuttaminen ja siitä seuraava vaikuttavuus pitää ottaa kokonaisuutena käsittelyyn!

 

 

Kyllä Mikko on syyllinen

Eva V. Jos et kerro kellekään, niin kerron sinulle.

Kyllä Mikko on syyllinen ilmaston lämpenemiseen. Kertoi jo 1960 luvulla jäävuorien sulaamisesta ja sen jälkeen meillä on panostettu kaikki mahdollinen niiden sulaamisen estämiseksi. On panostettu ja Juhannuksena sen huomasimme, on tosiaan panostettu vähän liiaksikin. Muut kuitenkin ottavat pisteet ja me palelemme. Raikku.

 

 

Maailmalta ja maasta

Maailmanpankki on synkentänyt arviotaan maailmantalouden tilasta. Pankki on erityisen huolissaan kehitysmaiden heikkenevästä taloustilanteesta ja peräänkuuluttaa rohkeaa politiikkaa elpymisen vauhdittamiseksi.
Pankki arvioi maailmantalouden supistuvan tänä vuonna 2,9 prosenttia, kun se vielä maaliskuussa ennakoi 1,7 prosentin supistumista. Maailmanpankki julkaisi Global Development Finance -raportin Soulissa Etelä-Koreassa tänään.
Maailmanpankki odottaa globaalin talouden palaavan ensi vuonna kasvu-uralle, vaikkakin se on alentanut myös tätä ennustetta. Uudessa ennusteessa kasvun vauhdiksi odotetaan kaksi prosenttia, kun kolme kuukautta sitten ennuste oli 2,3 prosenttia.
- Vaikka maailmantalouden ennakoidaan alkavan kasvaa jälleen vuoden 2009 toisella puoliskolla, elpymisen arvioidaan olevan paljon vaisumpaa kuin normaalisti. Työttömyys kasvaa ja köyhyys lisääntyy kehitysmaissa, mikä heikentää merkittävästi maailman köyhien elinolosuhteita, Maailmanpankki maalaa synkkää kuvaa.
Talousennuste herättää huolia pääomavirtojen hiipumisesta kehitysmaihin. Maailmanpankki ennakoi, että tänä vuonna pääomaa virtaa kehitysmaihin 363 miljardia dollaria, kun summa oli moninkertainen eli 1200 miljardia dollaria vuonna 2007. Yle

 

Yllä oleva lainaus on perustelua Juhannuksen suurelle uutiselle ja aiheuttaa tietenkin Suomessakin huolestuttavia mietteitä joihin taas on haettu vastausta.

 

 EVA Raportti Pulaa työstä ja työvoimasta

 

EVAlle kirjoittamassaan raportissa Jyväskylän yliopiston kansantaloustieteen professori Jaakko Pehkonen korostaa, että Suomella ei ole varaa siihen, että nykyinen talouskriisi johtaisi 1990-luvun alun kaltaiseen työvoimaa rapauttavaan pitkäaikaistyöttömyyden kasvuun. Työllisyyden ylläpitäminen on nostettava talouspolitiikan selkeäksi ykköstavoitteeksi. 


 
Taulukko 4 Koulutuspääoma ikäryhmittäin, tuhatta euroa 25–64-vuotiasta asukasta kohden vuosina 1970 ja 2005
 
Ikäryhmä                            1970              2005
 
25-64                                  58.3               74.5
25-34                                  64.7               82.3
35-45                                  59.4               81.9
45-55                                  57.0               78.1
55-64                                  55.4               71.8
65- 54.                                54.1               61.7
 
 
Taulukko 5 Koulutuspääoma seutukunnittain, tuhatta euroa 25–64-vuotiasta asukasta kohden vuosina 1970 ja 2005
 
Seutukunta                           1970              2005
 
Helsinki                                64.9               83.3
Turku                                    60.7               80.2
Tampere                              60.4               82.3
Oulu                                      61.4               84.7
Jyväskylä                             59.7               80.7
Kuopio                                 60.2               81.8
Teolliset kaupunkiseudut   56.6               70.0
Maaseutumaiset seudut    55.5               68.4
Harvaanasutut seudut        54.9               67.5
 
Lähde: Hannu Karhusen (2008a) laskelma

 


Toinen lainaus on   Eva raporttista. Kun raportti tuli julki, niin siitä poimittiin idea eriyttää palkkakehitys maan eri osissa. Ehdotus on jännittävä ja mieltä kuohuttavakin eikä tietenkään pitäisi heti tyrmätä kaikkea, sillä riittäviä vaikeuksia on meille suomalaisille tiedossa. Jääkööt tämä ajatus muhimaan ja niiden arvioitavaksi, jotka asiasta enemmän tietävät.
Pieni yksityiskohta kannatta raportista noteerata. Koulutuspääoman muutos on positiivista, nuorilla sitä on enemmän kuin vanhoilla ja kaupunkiseuduilla enemmän kuin maaseudulla. Mutta vilkaiskaapa Turun seudun muutosta muihin kaupunkiseutuihin nähden. Taasko on kuntarakenne syynä?

 

Ilon pilaaja

Vihreät ovat juuri vaihtamassa uutta puheenjohtajaansa hallitukseen ja puolue silmin nähden nauttii valassa olemisesta, joten arvaan, että vihreiden kauan näkyvissä ollut poliittinen ahneus ohittaa periaatteet. Avautuuko hyväuskoisten äänestäjien silmät, on vielä epävarmaa, mutta selvää on, että vihreiden sädekehä erilaisena puolueena on tämän jälkeen lopullisesti mennyttä.

 

Ilon pilaaja kirjotuksessani päädyin näkemykseen, että Matti Vanhasen muistamattomuus ei edes vahlehtelu johda muutoksiin. Kepu ja Kokoomus ei pidä toimintaa edes vääränä. Tarkoituksenmukaisuus pyhittää keinot ja vallahalussaan  Vihreät unohtavat periaatteet 

SDP ei pärjää tempuilla

Sdp ei pysty hyödyntämään pääministerin grillausta. Tiedotuksellinen ja markkinointiylivalta on entistä vankemmin porvarillisella puolella, eikä vasemmistolla ole mitään keinoja sen kääntämiseksi.

Ilmasto on kaaos-tilassa. Siihen vaikuttavat monet hyvin erilaiset  tekijät, joiden ennustaminen on lähes mahdotonta. Sama pätee mielipideilmastoon. Siksi ainut oikea tapa markkinointialakynneesä olevalle puolueelle  on yrittää pärjätä  oman asian esiintuomisella. Joskus, kun vilpittömästi yrittää, voi löytyy sellainen perhosen siiven isku että se vaikuttaa vaalituulien kääntymiseen.   mr 

 

Koko kirjoitus luettavissa kirjoituspalstalla : Ilon pilaaja

 

Kevyttä kesähyvää

Jälleen kerran ihmettelen sitä, että Mikko kaikkeen syyllinen! Tarkoitan tätä Rannikkoseudussa ollut juttua, jossa Taimon rannan veneiden talvipaikan siisteyttä joku Holmström arvosteli, jopa huomautti että jos Mikko asuisi siellä niin asia olisi toisin. Jälleen kerran tuli osoitettua ko.lehden asenne asiaan. Olipa Mikon nimi painettu oikein tummenetuin kirjaimen. Siksi en ole eää vuoteen tilannut lehteä, luen sen.esim.lukusalissa. Eva V

 

Ukkosen johdattimia tarvitaan ja se homma kuuluu luontaisetuihin, vaikka se välillä kenkuttaakin. Olenpa Joulupäivänäkin saanut nauttia kyseisen Holmströmin sopertavasta soitosta.

 

Vuoden 2009 Juhannuksen SUURIN uutinen

Juhannuksen surkeasta säästä riitti valittamista. Suhteellisuutta elämään syntyy ihan itsestään, kun lukee Juhannuksen todellisen uutisen, joka maailmalta välittyy:

Somalialainen pakolaistyttö ravintolan edessä Hagaderan leirillä Keniassa. Kuukaudessa noin 7000 somalia pakenee Keniaan kotimaansa sotaa ja nälkää.
Rooma. Maailmassa jo yli miljardi ihmistä näkee nälkää. YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestön FAO:n mukaan määrä on kaikkien aikojen suurin.
Nälkäisistä noin 640 miljoonaa elää Aasian ja Tyynenmeren alueella, 260 miljoonaa Saharan eteläpuolisessa Afrikassa, 50 miljoonaa Etelä-Amerikassa ja 50 miljoonaa Lähi-idässä ja Pohjois-Afrikassa.
FAO muistuttaa, että myös teollisuusmaissa on noin 15 miljoonaa aliravittua ihmistä. Syy nälkäisten määrän nousuun on FAO:n mukaan kansainvälinen talouskriisi, joka on vähentänyt ihmisten tuloja ja lisännyt työttömyyttä. HS, STT, Reuter

Jokaista suomalaista kohden maailmassa on 196 nälkäistä.  
Naantalilaista kohden  nälkäisiä on 54.347 henkeä

 

Sellainen Juhannus

  

Kultarannassa on käytössä Korjaustelakan ponttooni, vielä kun ymmärtävät lisätä Nesteen hiilivetyjä coktailiin, niin kokko syytty yhtä rivakasti kuin Naantalin  puoleinen palomiesten toimesta.

 

 

 

 

 
Kylä oli  kylmä soittajien soitella hyvissä varustuksista huolimatta: Toppatakein ja villasormikkaiden lisäksi homma vaati kasarmisivistystä, kuten  Reino Kotaviita tuo musiikin kaikkiosaava  asian ilmaisi. Kiitosta sateli  VG-Brassille ennätysyleisöltä mm:ssa kaupunginjohtajalta.
Kari Karjalianen vaimonsa ja tyttärensä kanssa on nähty näillä tantereilla enenkin. Hienoa yhteistyötä, naantalilaisia melkein hävettää!

Jäljelle jäi vain tulitikkuja ja nekin olivat poltettuja

 

 

 

Kultarannan koko on komea

Kannattaa tulla ihailemaan tänä Juhannuksena Kultarannan kokkoa. Presidentti Tarja Halonen on ottanut ohjaat omiin käsiin.  Toivotaan, että hän ehtii Brysselistä ihailemaan palavaa kokkoa.
Voitonriemuiset lokit kiljuvat  Ristikarille, kun  kokosta on tehty erittäin hyvin naamioitu   offshore-malllinen. Yleisön kannalta on syytä olla kiitollinen, että näin tehdään, mutta kyllä noille lokeille, joita lentäviksi rotiksi kutsutaan, on annettu liiallinen valta. Tätä menoa joutuu presidentti kohta sulkemaan puutarhansakin, kun kanadanhanhet sen vähitellen valoittavat. Miinoituksen ne ovat jo aloittaneet.

 

Juhannusta odotellessa

Talouselämälehti on jonkinlainen totuuden torvi.
Kansikuva puhuu paljon ja vielä vähän enemmän
Kiinnostavaa on nähdä, kuinka kauan nykyisen menon sallitaan jatkuvan.

Aiheeseen liittyen Christoffer Taxell tavoilleen uskollisena jaksaa irvailla 

On harhakäsitys, että osingonsaajat istuisivat sikari suussa ja konjakkilasi kädessä 

Kivennäisvettä nautiskellen tunnettu raittiusmies jatkaa

En ole koskaan ymmärtänyt työn ja pääoman välistä  ristiriitaa. Ilman työtä ei ole pääomia eikä ilman pääomia ole työtä

Aivan oikein sinänsä kunhan pääoman edustajat muistaisivat tämän ja Toffenkin lausuman sisältämän järjestyksen.

Juhannuksen lähestyessä mieleemme nousevat luontoarvot ja muut tämän hetken suuret kysymykset. Niihinkin lehdestä löytyy selvät perustellut ja ymmärrettävät kuvat kuplineen.

Samassa lehdessä Maria Toikander ihmettelee laiskottelun vaikeutta.

Luulemme , että ahkeruudessa on kyse lutherilaisesta työmoraalista. Ei ole . Saappaat jalassa kuolemisen ihannetta ei löydy lutherilaisista lähteistä. Luther arvosti ahkeruutta, mutta tuomitsi työnarkomanian.
Saamattomalla elämän tavalla on aina riittänyt puolustajia. Onneksi. Ilman joutilaisuutta ihmiskunta olisi jäänyt vaille merkittävämpiä keksintöjään. Aristoteles puolusti kiivaasti joutilasta mieltä, sillä se mahdollistaa järjen hyveen.
Joutilaisuus on suunnattoman tehokasta. Kun ei tee mitään, on mahdotonta olla ajattelmatta. Parhaat oivallukset syntyvät, kun mieli virtaa vapasti.
1600 luvulla elänyt matemaatikko Blaise Pascal piti toimintaa huumeen kaltaisena mielen turuttimenä. Pascalin mukaan hälinä ja vilske suojaavat ihmisen vapaa-ajalta, joka pakottaa pohtimaan omaa kohtaloaan. Siksi yksinäisyyden nautinnot ovat niin vaikeita saavuttaa.

Iloista Juhannusta kaikille

ja tiedoksi niille, joille ei ole parempaa tekemistä, mutta joille ei yksin olokaan maistu, tulkaa Juhannusaattona Kaivopuistoon  lipunnostoon klo 18 ja Lappalaistenmäelle klo 23  kokkoja ihailemaan ja VG-brassin tahdissa pyörähtelemään.

 

Taidetta Käkölästä

Sävele Angervon taidetta voi käydä ihastelemassa Naantalin Taidehuoneella. 
Naantalin Luonnonmaan (Ali-Käkölän) Yli Käkölän  tilaan liittyvässä samassa Angervon suvussa on ollut Nummelin nimisiä säveltaiteilijoita ja Suomen talouselämän huippuvaikuttajia, sillä nykyisen tilan isännään isoisä oli Pohjola yhtiöiden pääjohtaja Tauno Angervo. Komea tila ja merkittävä suku.

On hienoa, että taide on nyt kaikkien naantalilaisten nähtävillä. Avajaistilaisuudessa oli perhejuhlan lämpöä.  Kuvassa tilan edellinen isäntä onnellinen isosiä Jukka Angervo sylissään vierässä seisovan nykyisen isännän Juhan  poika Reko taustanaan Sävele Angervon maalaama tilan päärakennus.

 

Kommentit

Kaarina Angervo
22.08.2010 klo 21:15
Kirjoituksessa on virhe. Kyseessä on YLI-KÄKÖLÄ, ei Ali- Käkölä.
 

Hiilolan piha & Museo 90 v

Runsaslukuinen vierasjoukko Hiilolan takapihalla sai kuulla museotoiminnasta Naantalissa ja Suomessa juhlaesitelmän, jota puhuja  Aboa Vetuksen nykyinen ja Naantalin entinen museojohtaja Johanna Lehto-Vahtera piti historiapläjäyksenä. Tarkkaavaisena esitystä kuunneltiin museojohtaja Anne Sjöströmin johdolla Käkölästä tuodun nyt  siivettömän myllyn katveessa. 

Tohtori Ilmari Manninen kansatieteilijä ja yhteiskoulun rehtori sai Museon perustajana huomattavimman osan Johannan esityksessä.  Jalmari "Killi" Suominen, Kuparivuoren koulun johtaja oli toinen nimeltä mainittu uran uurtaja. Jo ensimmäisenä vuotena Museossa oli 500 esinettä, kertoi Johanna ja lopetti juttunsa lainaamalla kirjailija Bo Carpelanin hyviä muistoja Naantalin museon ihanasta sekamelskasta aikoinaan. Mutta kyllä nykyinen järjestyneempikin malli hänelle on maistunut.

Jossakin välissä olisi ollut mukava kuulla palopäällikkö Reino Karuksen nimi. Touhukas monimenijä käytti palotarkastukset hyväksi ja keräsi aineistoa museolle ilmeisesti ihan liian kanssa.


Naantalin Museoyhdistys pyöritti toimintaa ensimmäiset 60 vuotta ja nyt viimeiset 30 vuotta toiminata on kaupungin käsissä. Kunnallistaminen oli välttämätön toimenpide rakennusten säilyttämisen kannalta ja kyllä toimintaan on saatu uusia ulottuvuuksiakin. Naantali on oman osansa hoitanut ja antaa näin mahdollisuuden museossa kävijöiden ihan itse tuntea ilmapiirissä menneisyys tässä päivässä.
Tanssivat Naantalin nuket sopivat hienosti juhlan päättäjiksi. Aina nuket nähdessäni - riippumatta esiintyjistä -  tunnistan  joukosta Maikki Pensamon !

 

Hyvää Urhon päivää

Keskustan eduskuntaryhmä tukee Matti Vanhasta. Kaveria ei jätetä, on urhoilevan puolueen periaate. Naiset ja miehet vaihtuvat, mutta tyyli säilyy.
Mieleen tule Anneli Jäätteenmäen lähtö. Sen taustalla oli Irak-gate eli salassa pidettävien presidentin avustajan Martti Mannisen toimittamien  tietojen käyttö vaalitaistelussa vääristellen. Jäätteenmäki sai faksiinsa yllättäen ja pyytämättä materiaalin ja puhui Eduskunnassa niin totta kuin voi. Hänet kaatoi valehtelu Eduskunnassa, muu asia oli taustaa, tosin paljon vakavampaa, kuin Vanhasen vaaliraha-asia on.

Poliisikuulusteluissa pitää kuulusteltavan puhua totta, mutta vakavaan rikokseen syyllistytään, jos vielä oikeudessa valan velvoittamana poiketaa totuudesta. Analogisesti arvioiden lehdistölle on vastattava kuten kuulustelijoille totuudenmukaisesti, mutta Eduskuntasali on oikeusalin tyyppinen paikka, jossa on tiukemmat säännöt; Kansanedustajan on noudatettava oikeutta ja totuutta. Eduskunta ei ole tuomioistuin, vaan   poliittinen elin ja vastuu on ministerien osalta parlamenttarismin mukainen : Joko pääministerillä on eduskunnan luottamus, tai jos ei ole, ei hän ole pääministerikään. Siitä on nyt ensi kädessä kysymys ja lopullinen tuomiovalta on tulevissa vaaleissa sitten Suomen kansalla.

SDP:n puheenjohtaja Jutta Urpilainen vaatii erityistilintarkastusta konkurssiin ajautuneessa Nova Groupissa. Tarkastuksessa voitaisiin Urpilaisen mukaan palata vanhempiinkin kuin vuonna 2008 tehtyihin lahjoituksiin. Jos tarkastus tehdään, SDP odottaa siitä tuloksia syksyyn mennessä. Mikäli epäselvyyksiä löytyy, oppositio harkitsee jatkotoimia. Yle 17.6.2009

Eriryistilintarkarkastus ei kuulu poliittiseen kalupakkiin. Sellaisesta asiasta päättävät muut elimet kuin politiikot. Olen tällä palstalla moneen kertaan sanonut, että poliittisesti epäviisasta on käyttää politiikan jatkeena oikeudellisia menettelyjä. Niistä ei seuraa mitään hyvää. Sen tiedämme Naantalissa ja Suomessa. Poliiittsen järjestelmän puitteissa on toimittava poliittisin asein ja oikeudenkäyttö on syytä jättää niiden haltuun, joille asia kuuluu. Ei saa sotkea lainsäädäntö-, tuomio- ja täytäntöönpanovaltaa.

Tämä ei tarkoita sitä, etteikö voi olla sitä mieltä, että puhutun laisessa konkurssitapauksessa voisi olla perusteita selvittää yhtiön hallinnossa olleiden vastuut tapahtuneeseen. Se on kuitenkin konkurssipesän velkojien ja konkursseja valvovien viranomaisten tehtävä. Sen arvioiminen ei saa olla poliittinen kysymys kumpaankaan suuntaan.
Nyt  haiskahtaa siltä, että into on ottanut viisauden paikan.

 

Suomen Työväenpuolue perustettiin 1899 Turussa

Menneeseen on hyvä katsoa silloinkin, kun haasteet edessä ova uhkaavan kovat.
On siis oikein ja viisasta muistella SDP.n juuria juuri Turussa. Puolue ja piiri ovat järjestämässä juhlallisuuksia 8.8.2009 aamusta alkaen ilta myöhäänKoko ohjelma liitteessä.

NTY on hengessä mutta myös käytännössä mukana: Olemme varanneet lippuja Vartiovuoren Kesätetteriin Muskettisotureita katsomaan.
Jäsenistölle ilmoitetaan tarkemmin järjestelyistä, mutta myös näiden sivujen palautelinkin kautta voivat halukkaat saada edullisin ehdoin lippuja (max 2 / henkilö) ilmoittamalla kiinostuksensa osoitukseksi nimensä ja osoitteensa. 

 

Tutulta tuntuu, kohtaako valta ja vastuu?

 

 

Vuoden 2009 alun kuntaliitosten taloudellisista vaikutuksista ei vielä voi sanoa mitään. Valtion taloudellinen tutkimuskeskus on selvittänyt aikaisempia liitoksia. Yhdistyneissä kunnissa menot kasvoivat nopeammin kuin vertailuryhmässä, jossa oli samantyyppisiä kuntia. Tulos tuli tutkijoille yllätyksenä.
"Yksi selittävä tekijä on se, että palkkataso nostetaan kalliimman kunnan tasolle. Toinen on yhdistymissopimukset. On sovittu esimerkiksi, että viiteen vuoteen ei tehdä suuria muutoksia.
Yhdistymistuki on ollut iso asia, mutta valitettavasti se usein käytetään palveluiden lisäämiseen eikä rakenteellisiin muutoksiin", sanoo VATT:n johtava ekonomisti Antti Moisio.

 

 

 

Yllä oleva lainaus on  Kuntakanavalta ja oheinen taulukko on Hesarin artikkelista, jossa kyseltiin liitoskuntien tilanteista. Otin esityksestä Varsinais-Suomen ja sattumalta Mikko Pukkisen entisen kaupungin Seinäjoen tiedot.   
Analyyseissä on paljon perää. Hallinnossa yhdistyminen on vaatinut ponnistuksia ennen ja jälkeen liitospäätöksen. Helposti on myös havaittu puutteita organisaatiossa, joihin on rekrytoitu uusia tekijöitä. Eikä ole mikään ihme, että myös muutoskitkaa esiintyy; Kaikkien toiveita ei yksinkertaisesti pystytä toteuttamaan. Tämä on hyvä muistutus niille, jotka havittelevat suuria liitoksia. Pienet kuntaliitokset aiheuttavat jo näin paljon ongelmia, mikä oliskaan tilanne, jos täällä olisi menty johonkin Suur-Turku malliin. Kaaos tai katastrofi olisivat ilmoilla liikkuvat ilmaisut. 

Lama iski pahimpaan mahdolliseen hetkenä eli juuri silloin, kun odotettiin liitosongelmien paineiden vähän helpottavan, niin oltiinkin silmätysten romahtavien tulojen kanssa.
Nyt  pelin henki alkaa olla selviytyminen. Näihin kuvioihin ei nyt todellakaan kannanta sotke suurisuuntaisia uusia kuntaliitoksia. Painajaisunia pelkäävänä en halua edes kuvitella mikä sekamelska täällä sysntyisi, jos nyt lähdettäisiin Turun johdolla suurkunnan arkipäivään.


Naantali ei vielä päätynyt veron korotuksiin. Sosialidemokraatiti pitävät kuntaveron korotusta  vääränä politiikkana, joka johtuu Vanhasen-Kataisen hallituksen veropoliittisesti väärästä allenuslinjasta ja kunnallisveron luonteesta rasittaa kaikkia palkansaajaryhmiä, mutta ei pääomatuloilla eläviä. Kokoomus  ei uskalla tehdä aloitetta vaan yrittää näytellä veron korotusten jarruttajaa ja toivoo pääsevänsä muiden selän taakse.  
Kaupunginjohtaja Timo Kvist (kok) on tässä yhteydessä ottanut ruman sanan sanomisen omalle kontolleen. Mutta se ei riitä. Näissä talkoissa täytyy suurimman puolueen olla suunnan näyttäjänä ja ensisjaisen poliittisen vastuun kantajana.

 

Pientä ulkoista helpotusta, eli yksi leveä selkä, asetelmaan tuli, kun valtiosihteeri  Raimo Sailas (sd) pitää verojen korotuksisa TS:n 16.6.2009 haastattelussa vääjäämättömänä:

 

  

 

– Kyse on ainakin arvonlisäveroprosentin nostamisesta, koska puhutaan suurista summista. Eikä yhden prosenttiyksikön nosto riitä. Myös kunnallisveron korotus ja työeläkemaksujen nostaminen tulevat olemaan suurempia kuin valtion tuloverotuksen mahdollinen keventäminen, Sailas ennakoi. Veroprosentti on 22, mutta joillakin tuotteilla ja palveluilla prosentti on alhaisempi.
 

 

 Palkankortuksissa otettiin jatkoaika. Se varmaan kenkuttaa asianosaisia keskijohdon puurtajia. Mutta kyllä nyt päättäjien on pakko käyttää harkintaa isolla H:lla. Tasa-arvotupoilujen romantiikka on ollutta ja mennyttä. Jokainen vähäkään maailaman menoa seuraavaa ymmärtää, että juuri tällä hetkellä on pienehkö etuoikeus olla vakituisen työpaikan haltija. Olen varma, että lukemattomat työpaikastaan ilman omaa syytä pois potkitut entiset suurpalkkaiset vaihtaisivat ilomielin osaa kaupungin palveluksessa olevien pienempi palkkaisten kanssa.  

 

 

 

 

 

 

 

 

Rymättylän Ty Wapaus jatkaa perinneyhdistyksenä

4.§  Mitä TY. Wapaus ry on jatkossa.
Muutetaan perinneyhdistykseksi ja toimivat jäsenet siirtyvät Naantalin yhdistykseen.
 
 Päätös: Rymättylän Työväenyhdistys Wapaus ry. liittyy kaikkine varoineen Naantalin Työväenyhdistykseen vuoden 2009 aikana. Tarvittavat asiakirjat toimitetaan myöhemmin.
Tämä pykälä tarkastettiin kokouksessa.
 Rymättylän TY. Wapaus yleinen kokous 15.6.2009

Naantalin Työväenyhdistys ottaa vastaan mielihyvin Rymättylän aateveljet ja -sisaret. Jo käytännöstä tiedämme, että saamme hyviä ja osaavia jäseniä täydentämään omaa joukkoamme. Olemme valmiit myös auttamaan perinneyhdistyksen toimintaa kunniakkaan Perinneyhdistys  Wapauden säilymiseksi käytännön työn muodossa.

 

Turun seudun selvitysmiehen tulee hallita psykologiaa jopa patologiaa

Maakuntavaltuuston 100 jäsenestä paikalla oli tänään 96 eli tuollaista pirtun prosentit. Se oli ennätys. Pieniä hallinnollisia mokauksia tuli, kun uusi tarkastuslautakunta oli käsitellyt vanhan toimivaltaan kuuluvia asioita. Näihin asioihin palataan syys-kokouksessa. Muusta kummasta ei ollut kyse.
Ajankohtaiskatsauksen piti Mari Kiviniemen sijaisena  hänen valtiosihteerinsä Timo Reina (kesk.).

Ensi vuonna huonommin kuin nyt

Reinan sanoma ei yllättänyt. Kuntataloudessa ensi vuosi on vaikeampi, kuin tämä verotulojen hyytymisen, mutta myös menokasvun vuoksi, ja niinpä keskimääräinen vuosikate laskee nykyisestä 1.300 €/a tasosta nollaan, jos henkilökunnan kasvuvauhti 4.000 henkeä vuodessa jatkuu.
Kunnat velkaantuvat 1.-0.7 miljardia euroa seuraavan nelivuotiskauden, mutta se pientä valtio vastaaviin 9.5--12.1  miljardiin verrattuna. Valtiolta on tiedossa lisäapuja samalla jaksolla 468 - 674 miljoonaa euroa, ei sii mitään ratkaisevaa.

Kunnat yhdistyivät vauhdilla, mutta ei riittävästi

Kuntien yhdistymisen tuloksena kuntien määrä laski  415 nykyiseen 348  kuntaan, mutta lisää tarvitaan ja seuraavaa aaltoa odotetaan vielä tämän vaalikauden aikana. Yhteistoiminta-alueita on muodostettu 66 kappaletta, ja niiden piiriin kuuluu tai tulee kuulumaan  260 kuntaa. Tästä seuraa, että sosiaali- ja terveysalalla toimijoiden määrä puolittuu.
KPS:t tehty ja nyt kysytään, miten löytyy yhteinen tahto. Tämä kysymys on arvioitavana. VM:n toimesta selvitys suhteissa. Yksi etenemistie näyttäisi olevan selvityshenkilön määrääminen, sillä 20  suurimman kunnan menot ovat  yli 30% kaikista menoista. Normitalkoot on käynnistetty valtion ja kuntaliiton kesken
Resepti oli moneen kertaan kuultu: tulee hillitä menoja ja parantaaa tuottavuutta.

Länsi-Suomen läänin käsittämätöön jako

Aluehallinnon kuviot selvitettiin eikä niistä varmaan kukaan tullut vakuuttuneeksi. Valtionaluevirastoissa (AVI)  on vain yksi muutos Länsi-Suomen lääni jaetaan kahtia ja Turku menettää ja Vaasa saa. Se on nykyhallituksen poliittinen linja ja ihan turhaa sotekemista.

Turussa pyydetään valtio apuun. Viro tulee mieleen!

Käydyssä keskustelussa Sauli Saarinen (vas, Turku) esitti kysymyksen kunnallisen veropohjan laajentamisesta jäteverosta pääomaveroihin. Hyvä ja erittäin ajankohtainen kysymys sai vastauksen, joka kuullaan 2010 lopuilla, kun Hetemäen työryhmämietintö valmistuu. Eli ei ole odotettavissa mitään erityistä. Budjettiriiheen keskitetään akuutit toimenpiteet ja niistä ei vielä ainakaan hiiskuttu.

 Turkulaiset valtuutetut Pirjo Rinne (vas)  ja  Elina Rantanen (vihr) olivat innolla vaatimassa valtion väliintuloa selvitysmiehen muodossa. Olavi Mäenpää pyyteli porkkanan tilalle jopa valtion keppiä. Se on masokismia ja kuvannee hyvin epätoivon astetta Suomen Turussa. 
Timo Reina muistutti että vielä joutuvat turkulaiset odottelemaan valtion alistamista, sillä ennen kepin käyttöä tarvitaan vielä Paras-hankkeen syksyn selonteko ja lainsäädäntö, jolla tällainen väliintulo tehdään mahdolliseksi. Selvittelijän tulee olla monipuolinen ja hänen pätevyysvaatimuksen psykologin tai jopa patologin taidot, oli Reinan viimeiset sanat.  Hirtehisistä huumoria.

 

 

Tasan ei käy onnen lahjat - ainakaan verotuksessa.

 Tilastokeskuksen laskema kuluttajahintojen vuosimuutos eli inflaatio oli toukokuussa yllättäen nolla prosenttia, kun elintarvikkeet halpenivat ja korot laskivat. Kuukausitasolla hinnat painuivat 0,2 prosenttia KL

Siinnä on  päivän iloinen, vai onko se sittenkin sekin pelottava uutinen?

Ny se alkaa, sano suutari...

Naantalin kaupunginhallitus raamittaa tänään tulevien vuosien kehyksiä. Virkamiesesityksissä kokonaiskasvu on painettava kahteen prosenttiin ja veroprosentti nostettava 1.5 prosenttiyksikköä eli 18 prosenttiin. Kiinteistöveroon ehdotetaan kolmanneksen korotusta. Kaikkia maksuja hilataan ylös. Melko kova paketti, mutta ei niin kova, ettei samassa kokouksessa esitetä ylimääräisiä palkankorotuksia keskijohdolle. Ajattelematonta.
Kahden prosentin kasvussa pysyminen on kova paikka. Se vaatii kyllä jo valintojakin. Nyt tulee olemaan vaikeimpia kysymyksiä ylläpitää ennaltaehkäisevää toimintaa, koska siitä helposti nipistetään kohtaloikkain seurauksin. 

Verokuormaa kipataan kansan kannettavaksi

SDP:lle on puolestaan myös veroprosentti vaikea- mahdoton - asia. Vanhastaan meidän on luultu olevan verojen korottajia, mutta se oli ennen Vanhasta ja hänen hallitustaan. Nykyinen hallitus on antanut kaikki verohelpotukset omille erityisryhmilleen: Varakkaille, yrittäjille, maanomistajille ja viljelijöille. Verotuksessa ammottaa Suomen Pankin laskelmien mukaan viiden prosentin aukko. Nyt se pitäisi jakoveropohjaisella kunnallisverolla täyttää ja vielä niiden toimesta, jotka eivät ole alennuspäätöksiä olleet edes tekemässä. Ryhdikästä olisi, että valtio ottaisi kontolleen korotukset tai vähintäänkin hallituspuolueiden paikallisten edustajien välityksellä. Meille tämä tehtävä ei kuulu.  Poliittisesti pitäisi päteä nikkelimarkan sääntö, "että ainahan on maksettava eikös juu, kaikken mitä maailmassa velkaantuu".

 

Presidentit ja musiikkijuhlat

30. Musiikijuhlat Naantalissa ovat takanapäin. Tiina Tunturi oli tyytyväinen yleisömenestykseen. Sitä oli entiseen malliin n. 18.000  tilaston mukaan. Silmämääräinen havainnoitsija ehkä näki vähemmän suuria yhteisöseurueita. Talouden hoidon pitkäjänteisyydestä johtuen laman merkit eivät näkyneet vielä ilmoittelussa eikä yksityisessä eikä julkisessa tuessa. Ensi vuosi on nykytermein on sitten erittäin haasteellinen.  

Musiikkijuhlien yksi kohokohta ja juhliea tunnetuksi tekevä tapahtuma on niiden alusta asti ollut Tasavallan Presidentin vierailu. Urho Kekkonen ehti käydä kahdesti.
Mauno Koivisto 12 kertaa presidenttinä ja sen jälkeenkin yhtä poikkeusta lukuun ottamatta joka kesä. 
Martti Ahtisaari kävi presidenttinä kuusi kertaa ja hänen virkakautena siirryttiin nykyiseen käytäntöön: Naantalin kaupunki vastaanottaa presidentin vanhojen naantalilaisten kutsumalla laivalaiturilla, josta preidentti siirtyy kirkkokonserttiin.
Tarja Halonen on käynyt joka kesä ainakin kerran juhlilla. Vuosi 1993 taisi olla dramaattisin. Hän oli juuri saanut tietää avustajansa  Martti Mannisen roolista nk. Anneli Jäätteenmäen Irak-gatessä. Läsnä olleille hän huokasi, ettei hyvä musiikkikaan auta kaikkeen. Syy meille selvisi vasta seuraavana päivänä.

Tänä vuonna presidentin saapuminen myöhästyi perustellusta syystä, sillä presidenteillä on taipumus olla kohteliaasti täsmällisiä.   Aikataulupoikkeaminen ei ole ylenkatsetta eikä huomion kerjäämistä. Musiikkijuhlien poikkeuksellisen aikainen aloitus ja lopetus johtivat siihen, että presidentti järjesteli käynnin ahtaaseen väliin ennen varsinaista pysyvää siirtymistä Kultarantaan juhlien hartaiden toiveiden toteuttamiseksi.

Mutta presidentti ei saa anteeksi. Tällä kerralla nk. kiusaantuneen yleisön tunteiden tulkiksi heittäytyi Turun Sanomien maineikas Eva Latvakangas , joka antoi äidin kädestä.
Siinnä sai kyytiä laituriseremonia -” eihän sitä voinut lyhentää”, mutta siinä ei saanut siipeensä se Turun Sanomien toimittaja, joka eniten kysymyksillään pidensi myöhästymistä.
Myös vastaanottavan yleisö on yleisöä, vaikka ei ”modernin kamarimusiikin saloihin vihkiytynyttä” tasoltaan olekaan. Miltei puolituntia toimittajan mielestä ei kellon mukaan myöhässä tulevaa presidenttiä tervehditään vielä seisaalleen nousten. Tasavallan rojalisteilta kysytään, että eikö myöhästyjä voi vain myöhästyy, vaikka olisi itse Mesopotamian keisari. Suuttumus tuli tekstistä päätellen syvältä.  

Edesmennyt kriitikko tohtori Seppo Heikinheimo ei noussut presidentin sisään tullessa. Niinkin voi tasavallassa tehdä. Voi olla niinkin, että jotkut - ehkä toimittaja heidän joukossaan - ylösnousevat pitävät sitä vanhana vastenmielisenä tapana varsinkin punatukkaisen sosialistinaispresidentin paikalle tullessa. Monet nousevat seisomaan yksinkertaisesti sotaväessä opitun mukaisesti tervehtiäkseen ylipäällikköä. Ja sitten on niitä jotka nousevat kunnioittaakseen kansainvaltaisen järjestelmämme korkeinta edustajaa.

Tilaisuudet alkavat Suomessa täsmällisesti; sitä Naantalissa Arto Noras aina painottaa. Juhlat omista aikataulusyistään osaltaan aiheuttivat tämän vuoden ongelman, jonka Eva Latvakangas sapekkaan rohkeasti toi esille.  Ensi vuonna palataan taas entiseen aikatauluun ja niinpä presidentti saanee taas värjötellä odottamassa juhlien alkua, ettei häiritse muiden paikoilleen asettumista. Yleisö tekee sitten presidentin suhteen niin kun parhaaksi näkee ja kirkkomme on siitä hieno, että allergiset voivat valita istuimensa sopivasti pylväiden takaa paikasta, josta ei tarvitse katsella presidenttiä, vaan voi koko sielullaan omistautua musiikin saloihin.

 

Vuoden parhaita hetkiä

Oheinen kuva on naapurimme tyttären Helena Wendelinin (13v) onnistunut otos tunnelmasta, joka vallitsi Tasavallan Presidentti Tarja Halosen saapuessa Pentti puolisonsa, lehdistöpäällikön ja adjutantin seurassa Naantaliin uudella Kultaranta VIII.

Hyväntuulinen presidentti otti vastaan yleisön ystävälliset tervehdykset niin suomeksi, saksaksi kuin englanniksi.  Toivotteli hyvää kesää ja ehdotti lisää villapaitoja! Muutaman pisaran pudottelu ei menoa haitannut.

Mediaväki  meni asiaankin kysellen Itämeri-teemasta.  Vastauksista selvisi presidentin voimakas sitoutuminen Itämeren puolesta kamppailuun. Viimeinen Musiikkijuhlien konsertti on omistettu meren kunniaksi.   

”Yksi vuoden parhaista hetkistä on Kultarantaan saapuminen. Kesäpresidentti vois olla pitempäänkin”, myhäili TP Tarja Halonen poistuessaan Musiikkijuhlilta. Hän oli nähnyt vaivaa raivaten käynnille tilaa ajankohdan monien menojen väliin. Heti torstain aamulla ylipäällikkö lähti Suomen kaikkien aikojen suurimpaan sotaharjoitukseen ja sieltä muihin toimiin tullakseen ensi viikon alussa oikeaan kesän viettoon.
Kiitimme Naantalin ja Musiikkijuhlien puolesta siitä, että hieno traditio ei katkennut, vaikka juhliemme alkua oli siirretty tavanomaista aikaisemmaksi. Ensi vuonna palataan normaaliin järjestykseen lupailivat taiteellinen johtaja Arto Noras ja toiminnajohtaja Tiina Tunturi yhteen ääneen.

Ps. Onnittelemme Pentti Arjärveä ainutlaatuisesta suorituksesta: Naantalin Unikeko ja Stadin kundi samassa persoonassa ensimmäistä kertaa maailmassa. Juuri nyt toivomme menestystä kovalle kundille viikonvaihteen Jukola rasteille.

 

Periaatteita ja vakaumusta kunnioittaen

Tänne nykytoimitukseen on soitettu ja ilmoitettu, että he eivät halua kirjoittaa Pekan juttuihin vastineita, kun se saisi arvoaan suuremman merkityksen. Toiset tuntevat Pekan ja tyylin toiset taas pitävät sitä pelkkänä vitsinä ja on niitäkin, jotka eivät halua siitä kuulla eikä lukea, kun siitä on liian kanssa saanut kärsiä ja kun siitä on paljon enemmän yhteiselle asiallemme haitta kuin hyötyä.
Pari tänne tullut viestiä puhunevat puolestaan 

Palaan tässä vielä EU-vaaleihin. Olen samaa mieltä kuin Eevakin että tappion osasyyllinen ei voi olla Naantalin Työväenyhdistys. Eikä ainakaan pj. Mikko. Kyllä syyt ovat muualla, kuten kotona nukkuneet äänestäjät vaalipäivänä. Osa meistä kokeneista konkareista oli jakamassa ruusuja ja informaatiota torilla 9.6 ne jotka yleensä ovat aktiiveja tekemään vaalityötä. MITÄ SINÄ PEKKA TEIT?
Hyväksyn rakentavan kritiikin. Se mitä tulee yhdistyksen kokouksiin on kiva kun kiipeää raput ylös on kauneus nähtävillä. Kyllä meitä vanhoja "äijiä" suupielet alaspäin siellä on tarpeeksi. On paljon ihmisiä jotka eivät näe mitään positiivista politiikasta tai elämästä. Kyllä sellainenkin elämä on ankeata. Se mitä tulee SDP:n kh:n jäseniin, sanon sen että he ovat kokeneita hoitamaan tehtäväänsä.
Se on tosi asia, että vähemmistöllä ei voiteta. Tässä toteaisin, että laiha sopu on lihavaa riitaa  parempi ja eduksi meidän kannattajillemme.
Hyvää kesää!
Rantasen Eki.
 
Ymmärrän elämää ja sen kiireitä, mutta älä kuitenkaan ala suorittamaan mitään itsesensuuria, sillä vaikkei kaikki naantalilaiset pitäisikään sivustoista, niin maakunnassa niitä luetaan, koska heillä ei ole omaa tarjontaa ja on tiedonhalua. Nauti kuitenkin kesästä ja joutoaikana kirjoittele. Terveiset Havukujalta.


Pekkakin kävi tässä ja kertoi, ettei minun olisi aihetta ottaa itseeni hänen kritiikkinsä johdosta. Hän kertoi mielellään lukevansa palstaa ja ymmärtää, että sen ajankohtaisena pitämisestä on melkoinen vaiva. Keskustelussa kävi ilmi, kun kerroin, että yritän löytää hyviäkin puolia erityisesti ihmisistä, että ”kyllä sinä tiedät, minulla  käänteinen tapa”.
Valittelin hänelle että meidän luottamushenkilöt eivät juurikaan kirjoittele lautakunnista tai asioista yleensä, joten aika ajoin joudun niitäkin paikkaamaan ja se tietenkin näyttäytyy yksipuolisena kirjoitteluna.   

Painokkaasti muistutin, että meidän periaatteisiin kuulu, että ihmisiä ei luokitella esim. sukupuolen, iän tai koulutuksen perusteella. Kotoa olen saanut myös sellaisen opin, että pitää kunnioittaa toisen ihmisen vakaumusta ja välttää henkilökohtaisuuksia. Joskus sitä jokainen hairahtuu, mutta pääsäännöstä on pidettävä kiinni eikä päinvastoin.

Nyt käyty keskustelu kertoo meidän avoimuudestamme. Pelkään kuitenkin, että kiittävimmän arvion aiheen käsittelystä antavat poliittiset kilpailijat. (Käytän mieluummin kilpailijaa kuin vastustaja termiä). Kannatuksen hankkimisessa ja pitämisessä sekä sitä kautta vaikuttamisessa ei ehdoin tahdoin kannata olla tyhmä eikä poliittinen keskustelu ole ainakaan ensisijassa henkilökohtaisten paineiden varaventtiili. Vanha sosialistinen lähestymistapa on dialektinen, eli asiakysymyksissä jollekin asialla (teesille)  usein ongelmalliselle tilanteelle esitetään vastaväite (antiteesi) eli korjausesitys. Puolin ja tosin esitetyillä perusteluilla edetään toivottuun uuteen tilaan (synteesiin). En ole mikään filosofiain tuntija, mutta pidän tapaa hyvänä ja erityisen toivottavaa olisi, vaikkei siinnä usein onnistukaan, että argumentit perustuisivat asioihin eivätkä niinkään vastakkaisen näkemyksen esittäjän motiivien epäilyyn. 

Tähänkin paikkaa sopii taas puoluesihteeri Taavi Tainion 20-luvulta peräisin oleva viisaus, että ”kun toverit pysyvät erossa toistensa vaimoista, niin puoluekin välttyy linjaristiriidoilta

Tämä keskustelu päätty yleisön pyynnöstä tällä palstalla tähän ja otan itseeni Havukujalta tullee ohjeen. mr


 

 

 

Muutoksen aika

Luen myös päivittäin Mikon palstaa ja silloin tällöin Pekan kirjoituksia. Kyllä mielestäni on väärin,että EU-vaalitappio olisi Naantalin Työväehyhdistyken ja Mikon syy. Kyllä pitäsi ennenkaikkea katsoa puoluejohtoa ja ehdokasasettelua. Mikko joutuu usein yksin syntypukiksi paikallisella tasolla,luulisi muillakin olevan sisua selvittää päätöksiä.Yhdyn Raimon mietteisiin,että Pekka ei kyllä juuri koskaan löydä mitään positiivista. Eva V.

Tällaisen palstan pitäjälle tulee useimmiten kritiikkiä ja siksi myönteisiäkin vastapainoksi lukee huvikseen.

On kuitenkin perusteltua vaatia, että yhdistyksen ajankohtaispalstalla olisi monipuolisempaa tekstiä, sillä luonnollisesti puheenjohtajakin katsoo vain yhdellä silmäparilla ja tässäkin yhdistyksessä ovat seinät leveällä ja katon ja lattian välikin on melkoinen. Siksi olen yrittänyt pannan kaikki tänne tulleet kirjoitukset näkyviin suoraan tai linkin kautta. Monipuolisuuden puute on johtunut ensi sijassa vähäisestä tarjonnasta.

Tasapainoisemman kuvan saamiseksi näyttäsi siis olevan ainakin yksi keino; Omia tekstieni karsinta esim. pari kertaa kuukaudessa ilmestyväksi ja toimituksen uudelleen järjestely siten, että toimituksesta vastaisi yhdistyksen valitsema tiedottaja. Järjestely olisi tavanomaisempi ja puheenjohtajalle kevyempi. Olen yksin pyörittänyt tämän vanhakantaisen 115 vuotiaan yhdistyksen sivuja vuodesta 2003 asti, joten osani ainakin määrän puolesta olen tehnyt.  

Kritiikki on tervettä, ja se on hyödyllistä silloin, kun se johtaa parantaviin toimenpiteisiin. Yhdistyksen johdon valinta on syksyllä ja se on oikea paikka tehdä arvioita toiminnasta ja toimijoista. Pidetään kokous "maan tasalla", että kaikki voivat osallistua. Olen vakuuttunut, että tekeville löytyy tehtäviä ja että kohdallamme olevat ongelmat eivät poistu ihan heti, joten haasteitakin on yllin kyllin. Sivujen osalta yritän pitää intoni kurissa tästä lähtien eli harvennetaan tarjontaa. Odotan hyviä ehdotuksia järjestelyistä, jotka johtokunta voi panna täytäntöön välittömästi vielä ennen kesälomia.

 

 

Kritiikin kritiikkiä: Vaalitulos puhuttaa

Ajankohtaispalstalla on EU-vaalien tuloksen pinta-analysointia tehty. Auringonlaskulla sitä kuvattiin ja  kauhisteltiin koko Euroopan muutosta. Pekka Hjeltin kritiikin kärki oli tässä NTY:ssä ja tällä palstalla. Valtuustoryhmässä  oltiin vähän ymmällä taihuvittuneitakin ehkä jotku olihyvittynytkin.

Aiheesta on tullut Raimo Leinon kirjoitus, joka on luettavissa kirjoituksia palstalla.
Keskusteluun on varmasti aihetta ja sitä on käytykin. Suurissa medioissa on vasemmiston tila ollut esillä. Jacob Södermanin mielestä ehdokasasettelusta se alkoi: Nokkamiesten Erkki Tuomiojan ja Eero Heinäluoman olisi pitänyt olla ehdokkaina, oli hänen reseptinsä.

Muistettakoon, että aikoinaan vitsailtiin lisensiaatti Jacken valmistelevan väitöskirjaa : V- tuilu luokkataistelun välineenä. Aihe tuntuu kiinnostavan paikallisia oppineita aiheen teoreettisia harrastajia.
 

 

Tilinpäätökset hyväksyttiin ja katse käännettiin eteenpäin

Naantalin valtuustossa oli erikoinen tapaus. Siellä käsiteltiin neljän kunnan ja yhden kuntayhtymän tilinpäätökset.

Esittelyn suoritti Saaristo-Naantalin tarkastuslautakunnan puheenjohtaja Leo Laaksonen(kok). Asiallinen laamannin tiivistetty esitys juridisista perusteista ja talouden suuntaviivoista olisi ollut hyvää informaatiota suuremmallekin yelisölle.  Naantalin ylijäämän söivät  lähes kokonaan liittyvien kuntien alijäämät, joista suurin oli Velkua yli 400.000 eurolla. Vaikka liittyvien kuntien velat olivat kohtuulliset, oltiin yhdennellätoista hetkellä liikkeellä.
Laaksonen mainitse vakavamman asian olevan, että tilintarkastaja on tilintarkastuskertomukseen eikä muistioon kirjannut seuraavan kohdan:

Lauri Laine sd-puheenvuorossaan, joka kokonaisuudessaan on kirjoituksia sivulla, edellytti ryhtiä töiden hoitamisessa, myöhästelystä on päästävä. Henkilöstöasioissa hän näki hyviä merkkejä eläkkeelle siirtymisiän nousussa, mutta murheita sairauspissaoloissa. Lauri päätti kuitenkin esityksensä, toteamalla, että olkoon tämä alku paremmalle ja demokraattisemmalle hallinnolle, jonka tavoitteena on palvella vanhoja ja uusia naantalilaisia hyvin.

 

 

Aloitteellisuutta demareilta

Hannele Vienosen huolena oli Teräskadun liikenneturvallisuus, Sirpa Hagsberg toivoi elämää toritorstaiden muodossa ja Rauno Vänttinen ehdotti petanque/petankki-kenttää Kirkkopuistoon.  Elämässä ollaan mukana silmänä ja korvana.
Mika Ratilainen(kd) oli huolestunut liikenneturvallisuudesta Aurinkotiellä.

 

Kritiikin ja itsetutkistelun paikka

Mikko,

vaikka arpaonnea ei siis ollutkaan, kirjoitin aika pahasti nettisivuilleni Naantalin sosiaalidemokraateista ja puolueemme toiminnasta yleensä. Nyt on todella vihdoinkin kritiikin ja itsetutkistelun paikka. Tietenkin olen tapani mukaan ilkeä, mutta sellaista nyt tarvitaan eikä ainaista hymistelyä.
Terveisin Pekka Hjelt
   Pekan juttu on luettavissa hänen sivuiltaan.

Pekka ei juurikaan säästele ja hän kritisoi mm:ssa näitä sivuja ja meidän jämähtäneitä asetelmiamme. Kannattaa lukea ja arvioida asioita. Voi olla, että Pekka pohjimmiltaan tarkoittaa hyvää, vaikka hän on monasti tahditon ja käyttää erityisen ankaraa kieltä  arvioidessaa ihmisiä erityisesti sukupuolen ja koulutuksen perusteella . 
Vain yhden seikan haluan tuoda esiin. Kun Pekan pääargumentti  SDP:n huonoon EU-vaalimenestykseen oli paikallinen toiminta, niin miten on mahdollista, että kuntavaaleissa täällä paikallisella tasolla  saavutettiin selvästi keskimääräistä parempi tulos, kun taas valtakunnallisissa vaaleissa hieman keskimääräistä huonompi. Alhaisempaa tieteellistä tasoa edustavana arvelen, että paikalliset tekijät lisäävät SDP:n kannatusta Naantalissa.

 

Harmittaa, mutta vielä enemmän hirvittää

Naantalin tulos puhuu puolestaan. Kokoomus pitää suhteellisen osuutensa, SDP:n osuus lähes puolittuu ja jää alle maan keskiarvon 17 prosenttiin.
Kokoomuksella oli oma ehdokas Velkuan oma poika Ville Itälä. Kepullakin ihan kohtuullisesti menestynyt "vävypoikamme" Pekka Myllymäki. On aihetta onnitella Naantalin porvareita siitä, että Soini pysyi kurissa tai tarkemmin sanottuna pahoitella sitä, että hänen  kiusan kärki kohdistui demareihin.
Meillä ei ollut omaa ehdokasta. Siinnä  on tietenkin yksi huonon menestyksen syy, mutta ei tärkein. Tärkein on se, että meidän oma panoksemme oli mitätön. Emme yksinkertaisesti olleet hereillä. Ja kun emme ole ainoaita, niin sitten Euroopan kartta näyttää alla olevan ylen grafiikan mukaiselta.
Pahaa tekee katsella sitä silmillä, jotka ovat nähneet oman ryhmän suurimpanan melkein kaksinkertaisena. Konservatiivinen puolue tullee hajoamaan, mutta se ei paljon lohduta, koska se merkitsee ääri-ilmiöiden vahvistumista. Ajassa on kansallistunteen vahvan nousun merkkejä ja siitä ei hyvää seuraa. Siis ottakaamme ajan merkeistä vaarin, ettei käy kalpaten.

 

Kansa on puhunut, pulinat pois.

Mutta jos kuitenkin vähän: Ensinnäkin oma vaalityömme ei juurikaan kiitosta ansaitse, tarkoitan ihan henkilökohtiasesta panoksesta lähtien. Toiseksi äänestysprosentin lasku edellisistä on jo sitten vähän liikaa. Ei mitään ulkoista syytä: ei säätä, eikä sitä, etteikö asioita olisi, ja sekin vielä, että kyllä EU on tärkeä. Nyt vaan pääsi käymään niin, että aatteet ja vaatteet ovat sekaisin. Papin kaapu tai verkkosukat, sama se, toisarvoisia kuitenkin silloin, kun koko Eurooppa syöksyy. Puolestani päätän analyysini illan kuvaan. Aurinko on laskenut sini-puna värittää maisemaa, vene lähestyy?

 

Purjeita ja puhallusta, mutta miten on järjen kanssa?

Purjeita merellä.
Kaivopuiston ilmaiskonsertti veti mukavasti väkeä


 

 

 Kesän merkkejä ilmassa. Paras mahdollinen vaalisää.
Viileää aurinkoa. Pahin vihollinen on isäni ilmaisema:
"Ei sada eikä tuule, mutta on järki pimeä"

 

Tori avattiin, tutut tavattiin ja ruusut jaettiin

 

 

Tori täyttyy askeleista


Ruusut kertovat tulevista EU-vaaleista ja ehdokkaista. Ei-äänestäjiä oli vähän liikkeellä. Taitaa olla niin, että kotona sohvassa nukutaan, mutta liikkeelle olijat ovat ahkeria kaikessa.
Jaossa olivat Liisa Jaakonsaari 168, Niko Korte 170 ja Pilvi Torsti  181 siksi, että muiden kortteja ei ollut!

  Kuva  kunnioituksen tuntein.

Kerttu Aalto  oli jo edesmenneen Lyyli Pikkaraisen kanssa lyömätön pari. Työnteko ja taito oli veressä; kädet maassa ja mieli korkealla. Naantalin puistojen istutukset loistivat. He olivat sankarittaria, vaikkei edes tarkkaan katsoisikaan. Siis sankarittaria elämän. 
Kerttun arvoituksellisesti hymyilevät kasvot levittävät edelleen hyvän olon tunnelmaa!

 

13. paikasta kisaavat kaikki! SDP:n kolmas paikka on tiukoilla

Sosialidemokraatit ovat säilyttämässä kolmannen paikan ehdolla, että äänestetään ahkerasti. Tämän havainnon voivat kaikki asioita seuraavat tehdä lukemalla gallupia. Epävirallisten tietojen mukaan Mitro Repo, Liisa Jaakonsaari ja Kimmo Kiljunen olisivat kärkipäässä, sitten on tasainen nousussa olevien joukko kintereillä. Eli nyt todella jokainen ääni ratkaisee. Demariäänestäjät ovat erikoista väkeä; Äänestämättä jättämiseen kelpaa yhtä hyvin kaunis kuin huono sää. Ja sunnuntaina taitaa olla tarjolla kumpaakin laatua. 
Arvioipa alla olevasta Taloustutukimuksen materiaalista tilannetta, niin huomaat, että  huomenna on aihetta  jakaa hyvän mielen ruusuja!

 

Taloustutkimus arvioi, että kokoomus saisi äänistä 22,9 prosenttia, keskusta 19,7, SDP 18,2, perussuomalaisten ja kristillisdemokraattien vaaliliitto 12, vihreät 11,3, vasemmistoliitto 7,5, RKP 5,6 ja muut puolueet 2,8 prosenttia äänistä.
Viimeisestä paikasta kisaavat tiukasti SDP (kolmas paikka, vertausluku 111 000), perussuomalaisten ja kristillisdemokraattien vaaliliitto (toinen paikka, vertausluku 109 750), kokoomus (neljäs paikka, vertausluku 104 625), vihreät (toinen paikka, vertausluku 103 750) ja RKP (yksi paikka, vertausluku 102 000).
Äänestysvarmuus vaikuttaa
Tutkimukseen vastanneista ennakkoon äänestäneitä oli 17 prosenttia. Lisäksi vastanneista 30 prosenttia ilmoitti äänestävänsä täysin varmasti ja 22 prosenttia melko varmasti.
Ennakkoon jo äänestäneiden ja täysin varmasti äänestävien joukossa kokoomuksen kannatus oli 23,3, keskustan 19,2, SDP:n 18,1, perussuomalaisten ja kristillisdemokraattien yhteensä 11,8, vihreiden 11,2, vasemmistoliiton 7,4, RKP:n 6,1 ja muiden puolueiden 2,9.
Kannatusarvion virhemarginaali on 1,5 prosenttiyksikköä ylös- tai alaspäin
 yle 4.6.2009

 

 

Arviointi- ja tilintarkastuskertomuksia menneeltä vuodelta

Saaristo Naantali tilinpäätöksiä käsittelään ensi maanantaina valtuustossa. Asiakirjat, jotka löytyvät kaupungin nettisivuilta kaupunginvaltuuston esityslistalta http://aleksis.naantali.fi/poytakirjat/kokous/20091214.HTM  sisältävät paljon asiaa, mutta voiko naantalilainen lukija tietää, mistä on kysymys. Alla on yksi otos ja kysynkin lukijalta, mitä arvelette alla olevan kappaleen tarkoittavan?

 

Hyvän tuulen lähettiläs Eeva Ahtisaari

 

Musiikkijuhlien  avasi  rouva Eeva Ahtisaari. Hyväntuulinen ja sydämellinen nobelistin vaimo ei sanoja säästellyt kehuessaan Arto Norasta. Ammattitaitoa ja taiteelleen omistautuminen paistavat estradilta. Eeva Ahtisaaren luonnehdinta Artosta hyväntuulisena ja aina optimistisena on sellainen ominaisuus, jota juhlat ovat moneen kertaan tarvinneet. Naantali saa olla kiitollinen Kultarannan isäntäpareista ja heidän kiinnostuksestaan juhlia kohtaan. Naantalin juhlat ovat kesän alkamisen varma merkki myös toisella puolella lahtea.

Ahtisaaret kävivät juhlilla ensimmäistä kertaa vuonna 1986 siis vuosia ennen 1994 alkanutta Martti Ahtisaaren presidenttikautta. Hän oli vuodesta 1989 alkaen säätiön valtuuskunnan jäsen.

 

Musiikkijuhlat alkoivat sunnuntaina ja 30. juhlakonsertti tänään

Naantalin musiikkijuhlat ovat alkaneet. Tänään on juhlakonsertti. Takana on kirkko-ooppera Tuhlaajapoika ja edessä hieno ohjelma, johon pääset tutustumaan juhlien linkin avulla.

Hallinossa on muutamia muutoksia. Valtuuskuntaan ton saatu presidentti Martti Ahtisaari, rouva Eeva Ahtisaari ja Fortumin toimitusjohtaja Tapio Kuula uusina jäseninä ja hallituksen johtoon nousee rehtori Pekka Ritvanen.

Naantalin Työväenyhdistyksen tiloja käytetään juhlien pressitoimistona. Siksi sivullamme vierailevat voivat ilmoittautua halukkaiksi konserttivieraiksemme ja arvomme tämän viikon perjantaina 4x2 lippua sellaisiin konsertteihin, joihin silloin vielä on tilaa. Koeta onneasi!

 

Jokke Leino tervehtii ajankohtaisilla aiheilla

Jokke Leino seuraa aikaansa ja tuntee Naantalin historiaa kuvien kautta luultavasti paremmin kuin kukaan muu. On hienoa saada häneltä ajakohtaisia tervehdyksiä. Kaksi eilisen päivän puheeaihetta kuvina. Monia ulottuvuuksia ja paljon sanomaa:

 

Toria eli meidän kielssämme Osvan puistoa  eri kulmilta eri aikoina  Hieno kokonaisuus.

Tulvakuvan kautta teemme kunniaa yhdelle Naantalin ikonille eli Pauli Viroilaiselle, joka siirtyi lyhyen sairauden seurauksena ikuisuuteen. Hänen kuvansa on vuodelta 1955.

1910-1920 ? luvulta Ekforsin kulmalta kirkolle  otettu kuva on  Naantalin suurimman postikorttikokoelman omistajan Eilo Taka-Pramin kokoelmista.

Ilmakuva vuodelta 1958.

Trumputtaja aloittamassa kesäänsä ja pienessä ikkunassa suuri soittaja Jari Virta kirkon tornissa seuranaan tervapöntöt ja kameran takana Jokke itse.

 

 

Ryöväri on saaren nimi

Viisi vastausta veikkasi Jakoluotoa. Ensimmäinen oikea vastaus Ryöväri tuli Ryynäsen Vekolta. Lounaasi on soiton päässä.  Toinen oikea tieto tuli  Vänttisen Leenalta ja kolmas oikean suuntainen Samuli Santalahden päätelmä kuului seuraavasti:

Mahtaisiko saari olla nimeltään Riihiluoto. Jos on, on kuvassa näkyvä pienempi saari Ryöväri. Molemmat sopivat soveltaen talouspolitiikkaan, ainakin mitä valtioon tulee. Riihiluodon kulmilla on muistaakseni perimätiedon mukaan myös joskus vedetty suomukalanuottaa.


Kiitos Mälsälään entisen rajasaaren tunnistamisesta ja perimätiedosta.

Riihiluoto - Ryöväri saaret pinta-alaltaan  4.31 maata ja 2.7 ha vettä  hankittiin Naantalille 30 vuotta sitten 192.600 markan hinnalla. Hinta vastaa n. 96.000 euroa. Pari vuotta aikaisemmin oli hankittu 2.55 ha Vesper niminen tila  Katavaluodosta 80.000 markan ( 46.000 euron) hinnalla. Myyjinä oli Jaakkola ja Piintilä nimisiä maanomistajia. Riihiluoto on nykyisin  rauhoitettu saari.

Pitkään aikaan ei ole tehty hankintoja eikä kaupungin rantaomaisuus juuri lisääntynyt kuntaliitosten ansioista. Tässä suhteessa olemme taantuneet, emmekä huolehtineet riittävällä tarmolla tulevaisuuden virkistystarpeista.

 

 

Valopilkku

Poliisin edustajien kanssa on kevään aikana käyty keskusteluja poliisin näkyvyyden lisäämisestä Naantalin alueella. Keskusteluissa on ollut esillä toimitila-asiat sekä lupahallinnon palvelut Naantalissa, kirjoittaa kaupunginsihteeri Riitta Lehtienen Naantalin Kh:n eilisellä esityslistalla.
Apulaispoliisipäällikkö Tommi Teuri ja komisario Kimmo Kulmala kertoivat kokouksessa poliisin toimintaa koskevista suunnitelmista Naantalin alueella.

Tapaaminen oli varmasti hyödyllinen ja sikäli lohdullinen, että suhteet näyttävän olevan kunnossa ja asiallisella tolalla.
Poliisipäällystön kuvaus toiminnan tavoitteista ja tavoista sai ymmärrystä. Tietenkin aina ja kaikkialla on resurssipulaa, ja paremminkin voisivat asiat olla, eikä ole poikkeuksellista, että omaa toimintaa pidetään hyvin tärkeänä. Niin asian pitääkin olla jo motivaation kannalta. Myös poliiisin yleisön joukossa saama arvostus on hyvä lähtökohta toiminnalle. Hienoa on jos ratsupoliisit ilmestyisivät tänne muumikansan iloksi.

 

Kehitystäkin on tapahtunut, hyvään suuntaan.
Toinen kuva on vappuaamulta, toinen 1.6. iltapäivältä torilta.

 

 

Tyylitöntä ja taiteellista temppuilua

Edellisissä EU-vaaleissa lupasin juosta Euroopan parlamenttirakennuksen ympäri alasti, jos äänestysprosentti on yli 50 %. Tällä kertaa hän ei sitä lupaa. Miksi? Koska riski joutua juoksemaan aataminasussa olisi liian suuri. Ulkoministeri Alex Stubb HS:n etusivun mainoksessa


Ulkoministeriltä odotetaan käyttäytymistä. Puheenjohtaja Jyrki Katainen antoi kenkää Ilkka Kanervalla harmittomien tekstiviestien takia ja nyt hänen puolueensa oikein kustantaa ulkoministerin tyylitöntä keskenkasvuisten jutuilta maistuvaa soopaa. Onneksi olkoon, kyllä nyt Eurooppa kuuntelee!

Suoraan sanoen suurin piirtein..

Raimo Vahtera kolumnoi RS:ssä  Naantalin Musiikkijuhlien perustamisesta. Hän siteeraa Arto Norasta ja hänen kertomuksiaan, joita ei ole syytä epäillä.  Jorma Kallio mainitaan nimellä ihan oikeutetusti, mutta pyydän hyvät ystävät teitä tekemään ajatuskokeen, keiden syyksi olisi juhlien epäonnistuminen kaadettu?  Tuskin Jorman nimi olisi riittänyt.
Suoraan sanoen suurin piirtein sellaista elämä on.

Säätiön perustaminen vaikeutui siitä syystä, että juridinen valmistelu ei huomannut, että säätiön pääoman pitää olla 100.000 markkaa eikä 70.000 kuten valmistellun ehdotuksen mukaan valtuustossa oli päätetty.
70.000 markkaa oli kovan väännön ja pitkän pohdinnan yläraja, jonka vannottiin riittävän. Siitä syystä eivät lakimiehet kehdanneet, emmekä me muut uskaltaneet viedä asiaa uuteen käsittelyyn, koska valtuuston suhtautuminen ei suinkaan ollut itsestään selvän myönteinen. Kulttuuriyhdistysten mukaansaamisen tarkoituksena oli säätiön pääoman korottamisen lisäksi saada lisää kannatusta kovan kritiikin kohteena olleille juhlille, joiden "tiedettiin" monien itseään asiantuntijoina pitävien  mielestä päätyvän ensimmäisen vuoden jälkeen mahalaskuun yleisön puutteen ja taloudellisten tappioiden vuoksi. Yhdistykset toimivat meidän yksinkertaisten päättäjien turvatyynyinä. Täkäläisittäin sanottuna: Ei huono homma.

 

1.9.2008 - 1.6.2009 = 1.3 M€

 

Purjeenmitta sopii talouspolitiikan tuulen haisteluun

Saarikilpailuun on tullut aiheeseen sopivia vastauksia: Kuuskari ja Purjeenmitta sekä Katavaluoto. Oikea vastaus vielä puuttuu!
Vihje on: Saaren nimi voi tulla talouspolitiikasta mieleen.
Kuva otettu 31.5.2009!

 

 

Tyhjä kaiku on Kataisen

Työuraa pidennettävä
Yhdeksän lihavan vuoden jälkeen suomalaisilla on siis edessään todennäköisesti vähintäänkin yhtä pitkä korpivaellus paisuvan alijäämän kanssa. Neljässä, viidessä vuodessa nykyinen reilun 50 miljardin euron valtionvelka nousee ainakin sataan miljardiin.
Velka on tunnetusti veli otettaessa ja velipuoli maksettaessa. Niinpä valtiontalouden kääntämiseksi terveellä tavalla ylijäämäiseksi tarvitaan muita keinoja. Valtiovarainministeri Jyrki Kataisen mukaan se onnistuu tekemällä enemmän töitä. - Yksi vuosi keskimääräistä työuraa ylöspäin tarkoittaa noin kolmea miljardia euroa julkisen talouden tasapainoa vahvistavana tekijänä. Näin ollen pidemmät työurat ja lyhyet työttömyysjaksot ovat se keskeisin keino tasapainottaa taloutta, laskee Katainen.
Laskelman mukaan tarvittaisiin siis reilun kolmen vuoden pidennys työuraan, jotta kymmenen miljardin euron vuotuinen alijäämä tulisi paikatuksi. Talouden nousun alettua edessä lienevät myös veronkiristykset ja menoleikkaukset  Yle 1.6.2009

Lyhyen matematiikan taidoilla kaikki näyttää helpolta. Miljardeja tulee kassaan työtä tekemällä, sehän on selvää se. Vain työ luo lisäarvoa, sanoi parta Kalle jo aikoinaan ja kehotti kaikkia maailman työläisiä yhtymään, kun työn tulokset menivät ihan muihin taskuihin. Eikä tässä suhteessa maailma ole muuttunut. Edelleen työ on tärkeä tuotannon tekijä. Ihmisen luovuus organisoituna työksi  ja yrittämiskeksi sekä julkisiksi palveluiksi tuottaa tuloksia. Työn varsinkin mielekkään sellaisen tekeminen on innostavaa ja se antaa elämälle sisältöä, se on elämää. 

Mutta miksi näin ei tapahdu tänään. Työuran pidentämisestä loppupäästä ei ole hyötyä, jos nuorten alkuun pääseminen on entistä vaikeampaa, ja jos meillä on nuoremmissa ikäluokissa jo pudokkaita, joilta työura jää kokonaan kokematta. Vanhemmat ikäluokat tekevät mielellään töitä pitkäänkin,  jos vaan työtä on tarjolla, ja jos vaan voimat riittävät, ja jos se ei ole nuoremmilta pois.

Velkaongelman yksinkertaistaminen ja saman työuran pidentämisen  hokeminen on tyhjää puhetta, ellei löydetä keinoja ylläpitää kilpailukykyä maailman markkinoilla, ja ellei samanaikaisesti saada kaikkia yhteiskuntaluokkia mukaan -  ei suinkaan talkoisiin -, vaan yhteiseen vastuun kantoon. Se, että yhteiskunnan kilpailukyvystä huolehditaan antamalla vapauksia toisille -  siis omistajille ja kuormittamalla ja syyllistämällä  työtätekeviä entistä  enemmän palkkoja alentamalla tai lomautuksilla ja irtisanomisilla  johtaa mahdottomaan , katastrofiin.

Yhteisvastuu ei ole sanoja, vaan tekoja. Muistamme, miten Suomea on nostettu ahdingosta demarivetoisten hallitusten aikoina.. Se on ollut maltti, jota todelliset työväenpuolueiden naiset ja miehet ovat tasavallan hallituksissa ja työmarkkinoilla harjoittaneet. Omien tausataryhmien kannalta on tehty vaikeita ratkaisuja. Toisin on nyt. Omia paapotaan ja muilta vaaditaan.

"Missä on se voima , joka kuuluu eduskunnalle", kysytään laulussa. Se voima on tasavallan hallituksella, joka on Elinkeinoelämän Keskusliiton kanssa sellaisessa symbioosissa, joka johtaa mahdottomuuteen. Ei tästä mitään tulee Vanhasen ja Kataisen vetämänä, on yksinkertainen ja surkea johtopäätös. Kun ahneus ja tyhmyys yhdistyy, ylimielisyys ja kokemattomuus tekvät liiton tulee sutta ja sekundaa. Kaksi vuotta tätä vielä ja kyllä taas riittää kymmeniksi vuosiksi korjattavaa tuleville demarihallituksille.

Kesämaanantain lounas visa.

Eli kuka tietää yllä olevaan aiheeseen liittyvän saaren nimen?  Nopein vastaaja saa Seurahuoneen lounaan!

 

 

 

Sikaromantiikkaa ja sokerista Myllymäkeä

Viivi ja Wagner sarjakuvaamot elävät Emmassa. Linnateatteri on löytänyt näyttämölle uusia juttuja. Pienehköllä näyttelijäkaartilla tehdään yleisöön menevää viihdettä. Siinnä laitosteatterit ovat helisemässä, kun katsojaluvut ovat ihan väärin päin. Pikkuteatterin vaatimattomin resurssein, tarkoitan määrää, antavat kertoa, että kyllä sisällölläkin on merkitystä.

En lue sarjakuvia yleensä, enkä siksi ole Viivin ja Wagnerin joka päivän  tuttu. Se ja korkea ikä voi olla puute näytelmää seuratessa, koska vaikutelma ei hirmuisesti innostanut. Käsikirjoitus tuntui vähän vanhan kertaukselta, teemoiltaan tuttua Lätsä - Turhapurotyyliä, jossa viihdyttiin teinihuumorin alueilla liiaksikin tutuiksi tulleilla alapään alueilla.

Esityksen tekee katsottavaksi pikkuoivallukset ja loistavat, kovan tason näyttelijät. Heidän ansioistaan tunti ja kolme varttia 20 minuutin väliajalla kuluu mukavasti kesäillan kirkkaudessa.

Muutama mieleen jäänyt viisauskin kuultiin:

·         - Toinen konjakki kiitos, sanoi mummo kuudennen juotuaan!

·         - Älkää kadehtiko meitä, emme mekään kadehdi teitä, opasti Kimmo E- lookia   jäljittelevä rikas kultakutri  köyhempiä sukulaisiaan:

·         - Erinomainen suoritus, varsinkin kun ajattelee, kuinka vaikeaa on miehen näytellä sikaa,  oli  insinööri K. Kopiloffin ylittämätön Miska Kaukosen näyttelijäsuorituksen kehuminen.

Pekka tuntee sokerisen maakuntamme  

Aurinkomarkkinoilla oli tavattavissa keskustan eurovaaliehdokas, Keskustan piirin puheenjohtaja Pekka Myllymäki.  Hänet tavanneilta sain suusannallista palautetta, että en ole maininiinut Mynämäen Mietoissa viljelevää Pekka tällä palstalla, vaikka olen vähän risuja jakanut ja kiitoksia tarjoillut muille. Hänhän on Naantalin virkavävy vaimonsa sivistystoimenjohtajan Irmeli Myllymäen kautta. Eli positiivista taustaa on.
Olen ollut sitä mieltä ja edelleenkin kannassani pysyn, että Suomen Keskutan edustajat sopivat huonosti Liberaaliryhmään.

Monipuolisesta ammatti- ja harrastustaustasta sekä raisiolaisista juurista johtuen suositteleen Pekkaa Keskustan kannattajille. Hän olisi ilmiselvä parannus keskustaryhmässä, eikä yleisimminkään  ole pahitteeksi,  vaikka maataloudenkin asiantuntemusta siellä olisi, jotta puheet ja toimet pysyisivät maan pinnalla paremmin,  kuin aiheella uhoavilla diletantti-kaupunkilaisilla.